Segédmotoros jogosítvány vagy AM jogosítvány

A segédmotoros jogosítvány vagy kismotor jogosítvány, vagy hivatalos nevén AM kategóriás jogosítvánnyal az alábbi járműveket lehet vezetni:

  • segédmotoros kerékpárok (robogók), azaz kétkerekű segédmotoros kerékpárok
  • háromkerekű segédmotoros kerékpárok, amelyek legnagyobb tervezési sebessége 45 km/h.
  • Motor hengerűrtartalma nem lehet nagyobb 50 cm3-nél (külső gyújtású motoroknál)

Hány éves kortól lehet segédmotoros jogosítványra jelentkezni?

A motorjogosítvány kategóriák közül a kismotor- vagy segédmotoros jogsi  (AM kategória) az, amit legkorábban és a legkönnyebben meg lehet szerezni, ami nem véletlen: ezzel a kimondottan kis teljesítményű motorral rendelkező járművel ugyanis nem tudsz száguldozni, továbbá mérete sem nagy, valamint relatív egyszerűen kezelhető gép. Szülői hozzájárulással ezért már középiskolás kortól megszerezhető az AM jogsi. Pontosabban:

  • A tanfolyamra már 13 és ½ évesen lehet jelentkezni érvényes személyi és lakcímkártya birtokában.
  • A KRESZ vizsgát 13 és ¾ évesen lehet legkorábban letenni.
  • A forgalmi vizsgához pedig minimum 14 évesnek kell lenni.

Segédmotort Magyarországon – amennyiben persze sikeresen levizsgáztál – már 14 éves korod betöltése után vezethetsz. Fontos viszont hogy külföldön 16 . életéved betöltéséig nem vezethetsz segédmotort, csak az után.

Segédmotoros jogosítvány árak

A kismotor jogsi ára természetesen az autós – motoros iskolák áraitól függ, de a képzésnek és a vizsgának vannak fix, mindenkire érvényes költségei és szabályai. Ezekkel mindenkinek érdemes és kell is kalkulálnia. Nézzük elsőként a vizsgadíjakat, amelyek mindenkinek ugyanazok:

Segédmotoros jogosítvány vizsgadíjak

Közlekedési alapismeretek elméleti vizsga: 4.600 Ft

Járműkezelési vizsga: 3.600 Ft

Gyakorlati vizsga: 3600 Ft

Vizsgadíjak Összesen: 11.800 Ft

Segédmotoros jogsi ár (oktatás díja)

  • Elméleti oktatás: Járművezetés elmélete, majd a Közlekedési alapismeretek majd pedig a Hatósági elméleti vizsga. Az elméleti oktatás díja 2022-ben nagyságrendileg 15.000 Ft-tól indul a motoros iskolákban.
  • Gyakorlati oktatás: Alapok: 4 óra. Ez után következik a hatósági járműkezelési vizsga  15 percben. Majd a városi vezetés: 6 óra. Végül a hatósági forgalmi vizsga 30 percben. A gyakorlati oktatás díja 2022-ben nagyságrendileg 40.000 Ft-tól indul a motoros iskolákban.